Post Thumnail

What is ERP?

Планирането на ресурсите на предприятието (ERP) е вид софтуерна система, която помага на организациите да автоматизират и управляват основните бизнес процеси за оптимална производителност. ERP софтуерът координира потока от данни между бизнес процесите на компанията, като предоставя единен източник и рационализира операциите в предприятието. Той е в състояние да свърже финансовите данни на компанията, веригата за доставки, операциите, търговията, отчитането, производството и дейностите по човешки ресурси на една платформа. Повечето компании разполагат с финансова и оперативна система, но изолираните системи не могат да надхвърлят ежедневните бизнес процеси или да помогнат за бъдещия бизнес растеж. Тъй като компаниите се разширяват и нуждите им се променят, техните системи трябва да са в крак с тях.

Съвременни ERP софтуерни системи

В исторически план ERP системите са били пакети, които работят отделно и не общуват с други системи. Всяка система изискваше скъп, сложен и персонализиран код, за да отговори на уникалните бизнес изисквания, което забавяше или дори предотвратяваше приемането на нова технология или оптимизация на процеси. Това, което прави днешния ERP софтуер различен е, че обединява всички тези различни процеси в една течна система. Той предлага не само свързаност на данни в рамките на вашата ERP система, но и в рамките на вашите инструменти за производителност, електронна търговия и дори решения за ангажиране на клиенти. Той ви позволява да свържете всичките си данни за по-добри прозрения, които ви помагат да оптимизирате процесите си в целия си бизнес. В допълнение, едно модерно ERP решение предлага гъвкави опции за внедряване, подобрена сигурност и поверителност, устойчивост и персонализиране с нисък код. Но най-важното е, че изгражда приемственост и устойчивост във вашия бизнес и процеси чрез прозрения, които ви помагат да правите иновации с бързи темпове днес, докато подготвяте бизнеса си за следващото ниво.

Защо ERP е важно за бизнеса?

Въпреки че няма цялостно решение за всеки бизнес процес, ERP технологията става все по-добра и по-добра в обединяването на процесите. След като вашите процеси, системи и данни са свързани, вие ще получите бизнес интелигентността, ускорението и адаптивността, от които се нуждаете, за да започнете да оптимизирате операциите си.

Ето три начина, по които една ERP система може да подобри вашия бизнес:

1. Оптимална производителност - с решения, които използват BI, вие ще получите достъп до прозрения, които подобряват вземането на решения и разкриват начини за подобряване на оперативната ефективност в бъдеще.

2. Ускоряване на оперативното въздействие - чрез свързване на процеси и данни вие ще донесете повече видимост и гъвкавост на служителите, помагайки им да предприемат действия бързо и да осигурят повече стойност в целия бизнес.

3.Осигурете бизнес гъвкавост - много ERP решения са създадени, за да се адаптират към вашите нужди и да растат заедно с вас, като ви помагат да се подготвите проактивно за — и да реагирате с готовност — на всякакви оперативни смущения или промени на пазара.

Какви бизнес функции могат да бъдат оптимизирани с ERP?

Една ERP система може да покрие много основни функции във вашата организация – като помага за премахване на бариерите между фронт офиса и бек офиса, като същевременно предлага възможността да адаптирате вашето решение към новите бизнес приоритети. Някои от ключовите бизнес функции включват:

Търговия - Днешните търговци на дребно са изправени пред много предизвикателства и една ERP система може да достави цялостно търговско решение, което обединява всички отдели. Клиентите получават по-персонализирано и безпроблемно пазаруване, докато търговците на дребно увеличават производителността на служителите, помагат за намаляване на измамите и развиват бизнеса си.

Финанси - Модерното ERP увеличава рентабилността, като същевременно стимулира съответствието. Той предлага табла за управление и прозрения, управлявани от BI, които дават преглед на вашите финанси , за да ви помогнат да се докоснете до информацията в реално време по всяко време и навсякъде. Той също така трябва да намали ръчното въвеждане на информация чрез автоматизиране на ежедневните задачи и включва възможности за проследяване, които помагат за спазването на нормативните изисквания на вашия бизнес.

Верига за доставки - Ако вашата компания все още въвежда информация на ръка и се опитва да проследи инвентара във вашия склад, можете да спестите време и пари, като автоматизирате тези процеси с ERP. Съвременните решения за веригата на доставки също предлагат табла за управление, бизнес разузнаване, за да ви помогнат да се справите с управлението на инвентара си.

Три знака, че имате нужда от ERP софтуер

Ако четете това и се борите с вашата наследена система, може би се чудите дали това е подходящият момент да направите промяна. Ето някои признаци, че имате нужда от нов ERP софтуер:

Основите не ви позволяват да растете: Може би сте се справяли добре с основни инструменти, но ако текущият ви софтуер поставя ограничения върху разширяването на пазара и способността ви да растете в глобален мащаб, може би е време за по-добра ERP система който е достатъчно гъвкав, за да позволи растеж.

Работите с различни системи: Тъй като технологиите се променят, забелязвате, че вашите различни системи не работят добре заедно. Може да забележите, че вашият нов счетоводен софтуер не е съвместим със старата ви система за човешки ресурси и ви е омръзнало да губите време и ресурси, опитвайки се да съчетаете решение.

Не можете да отговорите на очакванията на клиентите: Ако вашият персонал и клиенти са мобилни и вашата система не ги приспособява, време е да инвестирате в такава, която отговаря на нуждите на всички. Предоставянето на вашите служители на инструментите, от които се нуждаят, за да успеят, и инвестирането в удовлетворяване на очакванията на вашите клиенти може да ви помогне да поддържате конкурентното си предимство.

Три предизвикателства за внедряване на ERP за бизнеса

Избор на правилното ERP решение.

Не е нужно да намирате перфектното софтуерно решение, за да поправите всичко. ERP трябва да може да вземе най-доброто от бизнес процесите, които използвате сега, и да ги обедини в една система, която позволява на всеки във вашата организация да вижда една и съща информация. Ето защо изборът на правилния технологичен партньор е важен.

Покриване на разходите за ERP система.

Решението не трябва да бъде внедряване на всичко или нищо. Модулите за софтуерно решение могат да бъдат закупени отделно според вашите бизнес нужди. Това ще помогне на вашия екип да улесни внедряването на ERP и ще ви спести необходимостта да инвестирате в основно обновяване на софтуера, без да знаете дали функциите, които добавяте, ще се изплатят.

Открийте какво може да направи модерният ERP за вашия бизнес